ניתוחים

   

כריתת ערמונית רדיקאלית בגישה רובוטית

כריתת ערמונית רדיקאלית בגישה רובוטית נחשב כניתוח הבחירה בסרטן ערמונית ממוקם. מטרות הניתוח הינן ריפוי מלא של מחלת הסרטן תוך שימור מלא של השליטה במתן השתן והתיפקוד המיני.

לניתוח הרובוטי יתרונות רבים וביניהם ירידה משמעותית בתחושת הכאב ואי הנוחות של המטופלים, ירידה משמעותית באובדן הדם במהלך הניתוח, תוצאה קוסמטית משופרת, וחזרה מהירה יותר לתיפקוד היומ-יומי. כל אלה מתורגמים לשיפור ניכר במהלך ההחלמה לאחר הניתוח. 

ניתוחים לטיפול בסרטן הכליה

הטיפול היחידי המאפשר כיום ריפוי מלא של מחלת סרטן הכליה הינו טיפול ניתוחי. האפשרויות העומדות בפני החולה והמנתח הינן הסרה מלאה של הכליה או כרית כליה חלקית הכוללת הסרת הגידול תוך שימור רקמת הכליה הבריאה. ההחלטה בנוגע לכריתה חלקית או מלאה של הכליה תלויה בגודל הממצא הסרטני ומיקומו ברקמת הכליה, כמו גם בגיל החולה ומחלות הרקע הנלוות.

במרבית המקרים יתבצע הניתוח לסרטן הכליה בגישה לאפארוסקופית (זעיר פולשנית). בניתוחים אלה נעשים מספר חתכים קטנים בדופן הבטן לצורך החדרת מכשור ייעודי  לאיזור הכליה. המנתח משתמש במצלמה ובכלים יעודיים המוחדרים דרך הפתחים הקטנים. במידה והוחלט על כריתת כליה חלקית, מבצע המנתח סגירה זמנית של עורק הכליה, כריתת הגידול הסרטני בשלמותו, ופתיחת עורק הכליה לאחר הוצאת הגידול ותפירת הכליה. במידה והוחלט על כריתת כליה מלאה, מבצע המנתח ניתוק של כלי הדם של הכליה ושל השופכן ומסיר את הכליה במלואה יחד עם רקמת הגידול. לאחר הסרת הגידול מוכנס התכשיר לשקית ייעודית, נשלף החוצה ע"י הרחבת  אחד הפתחים לקוטר הרצוי (בהתאם לגודל התכשיר), ונשלח לבדיקה פתולוגית. לניתוח בגישה הלאפרוסקופית מספר יתרונות, הכוללים משך החלמה קצר יותר ותוצאה קוסמטית משופרת.

לעיתים רחוקות יידרש ניתוח לסרטן הכליה (כריתת כליה מלאה או חלקית) בגישה פתוחה עקב גודל הגידול ,מיקומו בכליה או העובדה כי מדובר בכליה בודדת. בניגוד לגישה הזעיר פולשנית, ניתוח זה מתבצע באמצעות חתך רוחבי בבטן העליונה (מתחת לקשת הצלעות),או באזור המותן. יש לציין כי בשתי הגישות הניתוחיות סיכויי ההחלמה ממחלת סרטן הכלייה מצויינים.

ניתוחי כריתת ערמונית שפירה לטיפול בהפרעות בהטלת השתן

  • כריתת ערמונית בגישה הסגורה (TURP)

השיטה הניתוחית המקובלת והנפוצה בישראל לטיפול בערמונית שפירה מוגדלת. ניתוח זה נחשב לטיפול סטנדרטי ושגרתי ברפואה בעשורים האחרונים. הניתוח מבוצע באמצעות צינור ייעודי המוחדר דרך השופכה (קצה הפין) ללא פתיחת בטן ובמרבית המקרים בהרדמה אזורית בלבד. לאחר שההרדמה מתחילה לפעול  מחדיר המנתח לתוך הצינור מיכשור דק הכולל אופטיקה באמצעותה ניתן לצפות בשדה הניתוח על גבי מסך, וסכין חשמלית ייעודית בתצורת לולאה עדינה המאפשרת חיתוך וצריבה של איזור לשכת הערמונית. המנתח יסיר את רקמת הערמונית החוסמת את מעבר השתן ופיסות הרקמה ישטפו החוצה דרך הצינורית ויישלחו לבדיקה היסטולוגית. בתום הניתוח ישאיר המנתח צנתר (קטטר) בכיס השתן למשך יומיים. החולה ישתחרר לביתו ללא הקטטר.

  • כריתת ערמונית בגישה פתוחה ( RPP/SPP)

כריתת ערמונית בגישה פתוחה הינה השיטה הניתוחית הממולצת כאשר ממדי הערמונית גדולים מאד ואינם מאפשרים הסרה יעילה בגישה סגורה (אנדוסקופית). הבחירה נעשית על פי ניסיון ומיומנות המנתח בהתייעצות עם החולה. גם ניתוח זה ניתן לביצוע בהרדמה אזורית בלבד (או הרדמה כללית, ע"פ בחירת החולה). בניתוח זה מבצע המנתח חתך רוחבי קטן בבטן התחתונה (אזור החגורה) ודרכו מבצע הסרה חלקית של הערמונית (החלק המרכזי המוגדל החוסם את מעבר השתן). בתום הניתוח ישאיר המנתח צנתר (קטטר) בכיס השתן למשך 3 ימים. החולה ישתחרר לביתו ללא הקטטר.

ניתוחים לטיפול בסרטן שלפוחית שתן

  • כריתת גידול מכיס שתן (TURBT)

לאחר איבחון של גידול סרטני בכיס השתן  (באמצעות ציסטוסקופיה או  בדיקת הדמייה), מופנה המטופל לביצוע כריתת הגידול. מטרת הניתוח הינה הוצאת דגימה לצורך איבחון פתולוגי, ובמרבית המקרים, הניתוח יאפשר הסרה מלאה של רקמת הגידול וריפוי של מחלת הסרטן. הניתוח מתבצע  דרך פתח השופכה בעזרת מכשור ייעודי בהרדמה איזורית (חלקית) או מלאה. את הרקמה שהוסרה שולחים למעבדה פתולוגית על מנת לברר את סוג הגידול ושלב המחלה. בהתאם לתוצאות הפתולוגיה  מתאים הרופא המנתח למטופל את המשך הטיפול.

  • כריתת שלפוחית השתן ויצירת סטומה בדופן הבטן או שיחזור שלפוחית

בחלק קטן ממקרי סרטן שלפוחית השתן נדרשת כריתה רדיקאלית (מלאה) של שלפוחית השתן לצורך מניעת התפשטות הגידול וריפוי המחלה. במקרים אלה ישנו צורך בפתרון לניקוז השתן הממשיך להיות מיוצר על ידי הכליות. כתלות בגיל החולה ומחלות הרקע יוחלט על יצירת סטומה בדופן הבטן (ניקוז השתן לשקית) או שיחזור שלפוחית ממעי. חשוב לציין כי בחירת שיטת הטיית השתן האופטימלית מחייבת שיחה ארוכה בין החולה למנתח אודות היתרונות והחסרונות בכל אחת מהשיטות. הניתוח מתבצע באמצעות חתך אורכי בבטן התחתונה ומשך האישפוז הנדרש הינו כ 10 ימים.

כריתת אשך

ניתוח כריתת אשך לסרטן יבוצע תמיד בגישה מפשעתית (דהיינו, חתך באיזור המפשעה ולא בשק האשכים). לאחר כריתת האשך ניתן להחדיר לשק האשכים תותב סיליקון המאפשר את שימור המראה הטבעי של שק האשכים (יתרון קוסמטי בלבד בהתאם לרצון החולה). הניתוח מתבצע בהרדמה כללית או איזורית ואורך כחצי שעה. החולה ישוחרר לביתו בערב הניתוח או בבוקר שלמחרת.